Hoe goed ben ik in vorm?

Inspanningstest bij Move-Support

Eind januari heb ik bij Move-Support in Veenendaal voor het eerst een inspanningstest gedaan. Doel van deze test was het bepalen van mijn hartslagzones om zo beter en gerichter te kunnen trainen. Anderhalf jaar daarvoor had ik al eens een uitgebreide sportmedische keuring gedaan op Papendal waarbij o.a. ook hartslagzones bepaald zijn, alleen kwam ik daar niet mee uit de voeten. Later bleek dat deze gebaseerd waren op fietsen en niet op hardlopen. Waren ze even vergeten er bij te vermelden.

Garmin Fenix 5x

Sinds ik 6 jaar geleden begonnen ben met hardlopen train ik al met een hartslagmeter. Eerst met een Polar M400 en de Polar H7 hartslagband. Sinds begin vorig jaar registreer ik alles met mijn Garmin Fenix 5x Sapphire en Garmin HRM-run hartslagband. De Fenix 5x kan de hartslag via de pols meten maar na een paar keer uitproberen kwam ik er al snel achter dat dit niet nauwkeurig genoeg is, naar mijn idee dan. Als je een steady tempo loopt zonder tempowisselingen is het geen probleem maar bij intervaltrainingen is de meting via de pols te langzaam. Meten via een hartslagband vind ik persoonlijk beter en ik ondervind ook geen hinder van de band tijdens het lopen (of fietsen).

Ondanks dat ik mijn hartslag registreerde en in de gaten hield, vooral herstelhartslag, trainde ik nooit in zones. Om efficiënter en beter te trainen kwam ik bij Daniel van Schaik van Move-Support terecht. D.m.v. van zijn inspanningstest met ademanalyse kunnen onderstaande bepaald worden:
– hartslagzones
– wattagezones
– VO2 max
– longfunctie
-verbranding koolhydraten en vetzuren
Na de test krijg je een uitgebreide rapportage en trainingsadvies.

Mijn gemeten waardes tijdens de test op 2 juli

Tijdens mijn test eind januari bleek dat mijn lichaam te snel overschakelde naar verbranding op alleen koolhydraten i.p.v. vetzuren en koolhydraten. Dit verklaarde voor mij ook gelijk waarom ik tijdens mijn marathons op het einde nooit iets over had ondanks alle trainingen, aandacht voor voeding, etc.
Het advies was om meer in zone 1 en 2 te trainen. Toen ik mijn hartslagzones zag was voor mij gelijk duidelijk dat ik hiervoor te intensief en met een te hoge hartslag trainde.

Afgelopen maanden heb ik veelvuldig in zone 2 getraind, mede vanwege de Zestig van Texel die ik 7 april op het programma had staan. In het begin vond ik het moeilijk om in zone 2 te trainen. Het voelde onnatuurlijk en leek meer te vragen van mijn lijf. Na een paar weken voelde het eindelijk goed. Mijn lijf was gewend geraakt aan deze nieuwe manier van trainen. Trainingen in zone 2 ging makkelijker en makkelijker. Na de halve marathon tijdens de Stevensloop merkte ik pas echt wat trainen in zone 2 voor mij gedaan had. Kort nadat ik gefinisht was voelde ik me al weer helemaal het mannetje, ondanks dat ik volle bak gegaan gelopen had. Ik had zelfs een nieuwe PR gelopen had op zowel de 10EM als de halve marathon. Ook na andere lange duurtrainingen merkte ik dat het herstel super snel ging.

Om er achter te komen of mijn waarnemingen juist waren heb ik afgelopen week een tweede inspanningstest met ademanalyse gedaan. Net zoals in januari weer op de fiets. Lopen op een loopband ben ik niet gewend maar vind het ook niets, loop dan niet fijn. Na afloop van de test was ik zeer benieuwd naar de uitslag. Gelukkig bleek hieruit dat ik op alle vlakken vooruit gegaan was. Het zijn geen hele grote verschillen omdat mijn lichaam tijdens de eerste test al heel getraind was. Als er hele grote verschillen waren dan kon dit betekenen dat de test(en) misschien niet goed gegaan waren. Voor een recreatieve sporter heb ik hele goede waardes, waardes die te vergelijken zijn met een amateurwielrenner. Hieronder een overzicht van een aantal waardes:

Uitleg van Daniel

29-01-201902-07-2019Score
VO2 max54,857Elite
Hf herstel33 slagen per minuut37 slagen per minuutErg goed
Anaerobe drempel vermogen3,8 watt per kg3,94 watt per kgGoed

Vooral deze laatste waarde is een meer dan uitstekende score voor een recreant en zeer goed getraind. Mijn VO 2 max was in januari al superieur maar nu nog superieurder aangezien ik nu onder de categorie 50+ val 😉

Al met al een zeer geslaagde test, de trainingen hebben zijn vruchten afgeworpen. Er zijn kleine aanpassingen in mijn hartslagzones waardoor ik een fractie harder mag/kan trainen. Eind september loop ik de Berlijn Marathon, doel is om mijn PR op de Marathon ruim te verbeteren. Nu ik weet dat ik op de juiste manier train moet dit geen probleem zijn.

Wil je ook graag een inspanningstest met ademanalyse doen, neem dan eens een kijkje op Facebook of op de website van Move-Support.

Patrick Loopt Hard

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *