Terugblik 2019

2019 was in meerdere opzichten een bijzonder en speciaal jaar. Ik werd 50, liep mijn eerste Ultra en Major Marathon, scherpte al mijn PR’s aan en liep meer kilometers dan ooit.

Mijn eerste Ultra

Op 7 april stond de Zestig van Texel gepland. 2 Jaar geleden stond ik ook aan de start van de Zestig van Texel maar had in de aanloop een blessure opgelopen. Tegen beter weten in ben ik toen wel van start gegaan maar moest toen na 43 km uitstappen. Dit keer was ik beter voorbereid, geen blessures opgelopen en meer kilometers dan ooit gemaakt. Na 5:34 uur kwam ik met een moe maar voldaan gevoel over de finish. Mijn eerste en enige DNF was daarmee rechtgezet.

Blog Zestig van Texel

Mijn eerste Major Marathon

29 September stond ik aan de start van de Berlijn Marathon, mijn eerste Major. In juli moest ik van start gaan met mijn training maar door een blessure kon ik pas in augustus met mijn training van start. Mijn schema van 3 maanden moest ik nu afwerken in 2 maanden tijd. Aangezien ik al een goede basis had gelegd voor de Zestig van Texel was ik vol vertrouwen. Tijdens de trainingen merkte ik dat de blessure bleef sluimeren maar steeds iets minder aanwezig was. Eenmaal aan de start van de Berlijn Marathon voelde ik me fysiek topfit maar was een beetje in het ongewisse of de blessure niet stiekem terug zou komen. De Marathon ging precies zoals ik wilde totdat het ging regenen rond het 30 kilometerpunt. In de laatste kilometers kreeg ik last van de koude regen en moest stukje bij beetje inleveren op mijn schema. Na 3:19:19 uur kwam ik in een nieuwe beste tijd over de finish. 4 Minuten sneller dan een jaar eerder in Eindhoven. Trots op het voltooien van mijn eerste Major Marathon en op mijn nieuwe PR.

Blog Berlijn Marathon

Nieuw Persoonlijke Records

Tijdens de Stevensloop in maart liep ik 2 nieuwe records. Als aanloop naar de Zestig van Texel een mooie test om te zien hoe fit ik was. Ik had veel duurloop kilometers in de benen en niet echt op snelheid getraind. Toch ging het bovenverwachting goed. Juist door de vele duurtrainingen kon ik de het hogere tempo relatief gemakkelijk vast houden. Uiteindelijk liep ik op de 10 Engelse Mijl en op de Halve Marathon een PR.
In september had ik tijdens de Berlijn Marathon mijn PR aangescherpt met 4 minuten. Het klapstuk kwam in december.
In november had ik tijdens de Zevenheuvelenloop mijn tijd op de 15km willen aanscherpen. Door een verkeerde focus mislukte dat volledig. 2 Weken daarna liep ik dan toch een PR op de 15 km. Op een zwaarder parcours (de Montferlandrun) liep ik mijn snelste 15 km ooit. Hier bleef het niet bij.
Tijdens de eerst race van de Dijkencross Pannerden verpletterde ik mijn PR’s op de 1, 5 en 10 kilometer. Een week later liep ik tijdens de tweede race nog een tandje sneller op de 5 en 10 kilometer. Beter kon ik het jaar niet afsluiten.

Mijn PR’s

RunningBlind

Zowel in 2018 als 2019 had ik gekeken op de website van RunningBlind. Voor mij is het zo vanzelfsprekend om mijn hardloopschoenen aan te trekken wanneer ik maar wil en een ronde te lopen, ook als ik op zakenreis ben. Door mijn eigen gestelde doelen heb ik mij afgelopen november pas aangemeld bij Doremieke Kuijsten van In en Outdoor sport Arnhem om RunningBlind Buddy te worden. Voor blinden en slechtzienden is het minder vanzelfsprekend om zoals mij te gaan en staan waar en wanneer je maar wilt. Om ook met deze groep hardlopers te laten genieten van de zelfde passie voor hardlopen zet ik mij nu belangeloos in zodat ook zij kunnen genieten. Ook al loop ik normaal veel verder maar vooral veel sneller, tijdens deze loopjes gaat het daar helemaal niet om. Voor mij staat de blinde/slechtziende dan op de eerste plaats en diegene bepaald dan het tempo. Voor mij heeft het achteraf gezien ook een voordeel, nu loop ik ook eens rustig i.p.v. altijd maar “snel”. Daarnaast is het een super sociaal gebeuren om als groep te lopen, iets waar ik nooit zo bij stil gestaan had aangezien ik altijd alleen loop.
Mocht je ook interesse hebben om RunningBlind buddy te worden, kijk dan eens op runningblind.nl.

Meer kilometers dan ooit

Ik had voor 2019 meerdere doelen gesteld. De Zestig van Texel voltooien, een PR op de Marathon en elke dag een ronde hardlopen. De Zestig van Texel en een nieuw PR op de Marathon werden succesvol voltooid. Elke dag een ronde hardlopen ging goed tot en met 9 juli. Toen moest ik vanwege een blessure helaas stoppen met mijn running streak en kon mijn trainingen pas in augustus weer serieus oppakken.
Uiteindelijk kwam ik dit jaar op een eindtotaal van 3.921 kilometer. Een heel verschil met vorig jaar, toen liep ik met pijn en moeite 2.500 kilometer. Nu liep ik, afgezien van de blessure, fluitend 1.421 kilometer meer.
Mijn running streak heb ik halverwege november weer opgepakt en heb voor de eerste keer mee gedaan met de #StreakWithShiva. Een running streak event opgezet door Shiva Zanoli die al 4 jaar lang elke dag hardloopt (minimaal 1 Mijl per dag). Tijdens dit event en de #RunTogether run op 27 december weer hele leuke medehardlopers leren kennen. Ik blijf me iedere keer toch weer verbazen hoe makkelijk je met andere lopers in contact komt en contacten opbouwt en blijft onderhouden. Voor mij de meest sociale sport tot nu toe, ook als is het “individuele” sport.

Een paar statistieken van 2019:
Mijn actiefste week was van 18 tot en met 24 maart met 120,23 km.
Mijn actiefste maand was maart met 434,75 km.

2019 is inmiddels afgesloten, een mooi (hardloop)jaar om op terug te kijken. Weer een hoop geleerd en een hoop nieuwe mensen leren kennen. 2020 gaat wat mij betreft ook zo’n mooi jaar worden of zelfs nog mooier.

Met kerst heb ik een motiverende armband van sportjuwelier.nl gekregen met daarop de quote van Bill Bowerman:

Everything you need is already inside

Bill Bowerman

Wat mij betreft de beste en meest aansprekende motivatie quote. Dit zal dan ook mijn lijfspreuk worden van 2020 (en alle jaren die gaan volgen).

Patrick Loopt Hard

Volg mij ook op:
Strava
Instagram

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *