De kop is eraf!

De eerste 2 trainingsweken van mei zitten er op en daarmee de eerste trainingen op weg naar de 100 km van Winschoten. Een paar statistieken van deze eerste 2 weken:
– 363,06 km hardloopkilometers
– 2x halve marathon
– 2x 30+ km
– 1 hele marathon
– 1x 50 km

Ik begon de maand met een 35 km loop. Het weekend hiervoor heb ik 3 rondes van de N70 trail gelopen wat neer kwam op 42,2 km en 1.391 hoogtemeters. De eerste dagen na deze trail had ik behoorlijk veel spierpijn in de bovenbenen. Ik loop eigenlijk te weinig trails en ben dan ook het stijgen en dalen niet gewend. Deze 35 km loop ging precies in de snelheid die ik wilde, 5:30 min. per kilometer. Mijn doelstelling is om de 100 km ook rond deze snelheid te lopen. Of dat haalbaar gaat worden moet ik de komende maanden gaan ervaren.

Op donderdag 6 mei liep ik mijn tweede 30 km van mei. Deze loop ging zoals de bedoeling was aanzienlijk sneller dan die van zaterdag. I.p.v. 5:30 per kilometer liep ik nu 5:15 per kilometer. Soms moet je ook op langere afstanden even uit je comfort zone stappen en een tandje bijschakelen. De vrijdag werd een moeizame herstelloop. Het snellere tempo over een afstand van 30 km had een paar stijve hamstrings tot gevolg.

Twee dagen na deze 30 km liep ik mijn eerste marathon van deze maand. De benen moesten de eerste kilometers even op gang komen maar daarna ging het bovenverwachting goed. Alleen de laatste paar kilometer werden wat zwaarder. Het was namelijk gaan regenen en ik had de wind tegen. Hierdoor kreeg ik het heel erg koud en zakte het tempo wat terug. Nog wel netjes binnen de 4 uur gelopen.

Op maandag mijn eerste halve marathon van de maand. Twee dagen na de marathon voelden de benen al weer goed waardoor ik besloot om er een tempo duurloop van te maken. Met 4:55 per kilometer meer dan tevreden. Het herstel na een hele lange duurloop (zoals een marathon) gaat steeds makkelijker en sneller.

Op hemelvaartsdag had ik mijn zinnen gezet op een loop van 55 km. In het begin zou het zonnig zijn en later zou het wat bewolkter worden, volgens de weerapp tenminste. Helaas pakt dit anders uit. Het werd alleen maar warmer en warmer. Aangezien ik een route gepland had met zo goed als geen beschutting werd het zwaarder dan de planning was. Ondanks dat ik 2 liter aan sportdrank mee had en onderweg zelfs nog water bijgevuld had, kwam ik nog drinken tekort. Na 50 km vond ik het wel mooi geweest, het tempo was er volledig uit en ik was drijfnat van het zweet. Daarom wijslijk besloten om naar huis te bellen zodat ik opgehaald kon worden. De laatste 5 km liet ik maar voor wat het was. Ik wilde me niet nu al over de kop jagen.

De dag na deze 50 km liep ik met wat stijve benen een 12 km herstelloop. 's Avonds bij het tandenpoetsen had ik ineens het gevoel dat ik helemaal niets gedaan had ondanks deze 12 km herstelloop. Het lijkt wel of het lichaam zich al helemaal aangepast heeft aan langere afstanden.

Inmiddels heb ik een goede balans kunnen vinden tussen de lange duurlopen en de herstelloopjes. Op zaterdag dan maar een langere tempo duurloop doen. Het werd een loop van 25 km op 4:59 per minuut, en dat 2 dagen na mijn 50 km loop. Ik sta er zelf van te kijken dat de benen dit al weer aan kunnen.

Vandaag als afsluiter van de week, en daarmee op de helft van deze maand, een rustige herstelloop van 17 km. Aankomende week ziet het er naar uit dat de weersomstandigheden een stuk minder gaan worden. Er zullen vast momenten tussen zitten dat het even niet regent maar een week met iets minder kilometers kan denk ik ook geen kwaad.

Patrick Loopt Hard

Volg mij ook op:
Strava
Instagram

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *